Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Ömer Çentürk, Ramazan ayında mide sorunlarına sebep olabilecek besinler hakkında uyarılarda bulundu. Yağlı ve asitli yiyecekler, işlenmiş gıdalar (sosis, salam gibi) ve baharatlı yiyecekler reflü, gastrit ve ülser gibi mide sorunlarını tetikleyebilir. Kahve, asitli ve gazlı içeceklerden de kaçınılmalıdır. Çok fazla çeşit yemek yerine birkaç çeşit yemek tüketmek, bozulmuş, raf ömrü geçmiş gıdalardan uzak durmak ve sigara içmemek de mide sorunu olanlar için önemlidir.
Prof. Dr. Çentürk, sahurda tıka basa yemek yemenin az acıkmayı sağlamayacağını ve sahurda daha uzun süre tokluk hissi oluşturacak proteinli gıdalar tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sahurdan sonra yatılacaksa ertesi gün yaşanacak açlık korkusuyla tıka-basa yemek yenmemeli ve sıvı alımına dikkat edilmelidir.
Ramazan ayında midemizi yormamamız gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çentürk, iftar ve sahurda ağır yiyecek tüketiminin yapılmaması gerektiğini vurguladı. Mide ve bağırsak hastalığı olanların Ramazan ayında yavaş yemek yemeleri, acılı, baharatlı, biberli, yağlı ve ağır yemeklerden kaçınmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, mide rahatsızlığı olanların baharatlı yiyeceklerden uzak durmaları önerildi.
Ramazan ayında kabızlık, şişkinlik ve gaz sancılarının en önemli nedenlerinin çok yemek ve ağır unlu gıda tüketmek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çentürk, fiziksel aktivitenin azaltılmaması gerektiğini ve egzersiz yapılması gerektiğini söyledi.
İftarın dengeyi ve ölçüyü koruması gerektiğini belirten Prof. Dr. Çentürk, ağır yiyeceklerin tüketilmemesi ve besinlerin yavaş yavaş tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Çentürk, ileri yaştakilerin, ilave hastalıkları olanların, düzenli olarak ilaç alanların, organ nakli yapılan hastaların, insüline bağlı diyabet, böbrek yetmezliği gibi bağışıklık sistemini ciddi oranda etkileyen kronik hastalığı olanların, gebelerin ve emziren annelerin oruç tutmanın riskli olabileceğini belirtti.