Hatay’ın Defne ilçesinde, geleneksel ipek böcekçiliği mesleğini canlandırmak ve kadınlara istihdam sağlamak amacıyla kurulan eğitim merkezi hakkında bilgi veren bir haber.
Hatay’ın Defne ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş olan ipek böcekçiliği mesleğini tekrar canlandırmak ve kadınlara istihdam sağlamak amacıyla bir eğitim merkezi kuruldu. Bu merkezde, Fulya Kadıoğlu liderliğinde kadınlara istihdam sağlanıyor. İpek böcekleri yılda sadece 45 gün uyanık kalıyor ve bu süre zarfında ipek üretiyorlar. İpek böceklerinin yaşam döngüsü ve bakımı hakkında bilgi veren Kadıoğlu, el tezgahlarında dokunan ürünlerin şal ve fular olarak sergilendiğini ve uygun fiyatlarla satışa sunulduğunu belirtiyor.
Kadıoğlu, eğitim merkezinin ipek böcekçiliği ve dokuma alanında faaliyet gösterdiğini ve kadınlara istihdam sağlamak amacıyla kurulduğunu ifade ediyor. İpek böceklerinin Nisan ayında uyanarak 45 gün boyunca beslendiğini ve koza üretimi gerçekleştirdiğini söylüyor. İpek böceklerinin uyku dönemlerinde beslenmediklerini ve bu dönemde koza ürettiklerini belirtiyor. İpek böceklerinin koza üretim sürecini anlatan Kadıoğlu, bu sürecin zorluğuna ve inceliklerine değiniyor.
Eğitim merkezinde üretilen ürünlerin el tezgahlarında dokunduğunu ve çıkan ürünlerin şal ve fular olarak sergilendiğini aktaran Kadıoğlu, müşterilere uygun fiyatlarla satış yapıldığını belirtiyor. İpek böcekçiliğinin zorlu bir iş olduğunu ancak severek yapıldığında başarılı olunabileceğini vurguluyor. Elde edilen ipek ipliklerin ince olduğunu ve bir tel iplik elde etmek için yaklaşık 60 kozadan iplik çıkarıldığını söylüyor.
Eğitim merkezinin amacının unutulmaya yüz tutmuş ipek böcekçiliği mesleğini canlandırmak ve kadınlara istihdam sağlamak olduğunu belirten Kadıoğlu, bu alanda yapılan çalışmaların önemine değiniyor ve geleneksel el tezgahlarında dokunan ürünlerin değerini vurguluyor.