Van’da sağlık uzmanları, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı vatandaşları uyardı. Hastalık genellikle enfekte kenelerin vücuda tutunması ve kan emmesi sırasında bulaşmaktadır. KKKA virüsü, kırsal kesimlerde kentlere göre daha fazla görülmektedir. Hastalığın belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama yer almaktadır. Sağlık uzmanları, kenelerden korunmak için tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi riskli bölgelere gidilirken bireysel önlemlerin alınması gerektiğini vurgulamaktadır.

KKKA hastalığının havaların ısınmasıyla kenelerin aktif hale gelmesiyle görülen bir enfeksiyon hastalığı olduğu belirtilmektedir. Hastalık, Hyalomma cinsi keneler tarafından bulaştırılmaktadır ve özellikle Doğu Anadolu’nun kuzeyi, İç Anadolu’nun kuzeyi ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde endemik olarak görülmektedir. Van ilinde ise çevre illerinden özellikle Bitlis, Hakkari ve Ağrı gibi illerinde sıkça görülen ciddi bir hastalıktır.

Sağlık uzmanları, kenelerden korunmak için vücudu örten giysiler giyilmesi, pantolon paçalarının çorapların içine sokulması, açık renkli kıyafetler tercih edilmesi ve riskli alanlardan dönüşte vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Kenenin vücuda tutunması durumunda ıslak bir pamuk ya da uygun bir araç kullanılarak kenenin vücuttan uzaklaştırılması gerektiği vurgulanmaktadır. Kenelerin vücuttan uzaklaştırılması için kimyasal maddeler kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, kene veya hayvan üzerinde kene bulunması durumunda kesinlikle elle öldürülmemesi gerektiği ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği ifade edilmektedir. Ateş, halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi belirtilerin görülmesi durumunda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulanmaktadır.