Hitit Üniversitesi’nde yürütülen bir proje kapsamında, nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi eden yerli bir cihaz geliştirildi. Proje, ilaç kullanmadan nörolojik hastalıkları tedavi etmeyi hedefliyor. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Güven Akçay, bu cihazın geliştirilmesi için çalışmalara öncülük etti. Makine ve İmalat Teknolojileri alanında desteklenen proje, toksik doz ve yan etkilerden kaçınarak hastaların tedavi edilmesini sağlayacak bir cihazın üretilmesini amaçladı. Projenin geliştirilmesi sürecinde, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Fatih Işık ve Dr. Öğretim Üyesi Serkan Dişlitaş da yer aldı.
Dr. Öğretim Üyesi Güven Akçay, geliştirdikleri cihaz ile beyinde oluşacak elektrik uyarısıyla nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi hedeflediklerini belirtti. Nöromodülasyon yönteminin, ses, elektrik uyarısı ve manyetik uyarılar gibi unsurlardan faydalanarak sinir dokularını düzenlemeye yönelik bir tedavi yöntemi olduğunu ifade etti. Akçay, non-invaziv olarak adlandırılan, yani cerrahi operasyon gerektirmeyen tedavi yönteminde beyne elektrik uyarısı verilerek tedavi edilmesinin amaçlandığını vurguladı.
Geliştirilen cihazın tamamen yerli ve milli olduğunu belirten Akçay, yurt dışında üretilen benzer cihazların Türkiye’ye maliyetinin ortalama 30 bin dolar civarında olduğunu, ancak yerli üretim cihazların maliyetinin 5-6 bin dolar civarında olduğunu açıkladı. Bu sayede, yurt dışına göre 50 kat daha az maliyetle üretim yapabildiklerini belirtti. Cihazın, beyindeki elektrik direnci ve kafa direnci ölçülerek bireye özgü elektrik uyarısı vererek tedavi etmeyi hedeflediğini ifade etti. Bu sayede, tedavinin etkinliğinin arttırılmasının amaçlandığını söyledi.
Hitit Üniversitesi’nde geliştirilen bu yerli cihazın, epilepsi ve nöropatik hastaların tedavisinde kullanılması planlanmaktadır. Yapılan bu çalışmaların klinik aşamalarının tamamlanmasının ardından, hastaların tedavi süreçlerinde yeni bir yöntem ve umut olabileceği düşünülmektedir.