Sivas’ta bulunan Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, çiftçilere kene uyarısında bulundu. Kene popülasyonunda artış yaşandığı ve kırsal alanlarda bulunan Kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü bulaştırabileceği konusunda dikkat çekti. Prof. Dr. Bakır, ilkbahar mevsimiyle birlikte kene aktivitelerinde ve insanların doğa etkinliklerinde artış olduğunu belirtti. Tarımsal alanlarda çalışanların ve doğada vakit geçirenlerin kene temas riskine karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Kene teması sonrasında alınması gereken önlemlere de değinen Prof. Dr. Bakır, çiftçilik ve hayvancılığın bir arada yapıldığı bölgelerde kene teması yaşanabileceğine dikkat çekti. Açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi, vücudun açıkta kalan bölgelerinin korunması, özellikle kollar, bacaklar ve karın bölgesinin kapalı tutulması gerektiğini belirtti. Kenelerin çalılık ve otluk alanlardan vücuda tutunduğunu ifade eden Prof. Dr. Bakır, kene taramasının önemine vurgu yaptı.
Araziye çıkan kişilerin dönüşte kene taraması yapmalarını öneren Prof. Dr. Bakır, kene teması sonrasında alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını belirtti. Doğada vakit geçirenlerin ve tarımsal alanlarda çalışanların bu konuda bilinçli olmalarının, kene kaynaklı hastalıklardan korunmada büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu nedenle, kene ile temas riskini en aza indirmek için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini hatırlattı.